info@bodemenwaterflevoland.nl

Polderen in de polder: de DAW Waterkaravaan on tour in Flevoland!

22-03-2024

Polderen in de polder: de DAW Waterkaravaan on tour in Flevoland!

De reeks DAW Regiokaravanen is gisteren afgetrapt met de DAW Waterkaravaan in Oost! Samen met het ABW en drie gastvrije agrarische ondernemers werd verteld over hun ervaringen met bodem- en waterbeheer.

De hamvraag tijdens deze dag: hoe stimuleren het DAW en ABW boeren bij de agrarische bodem- en wateropgave?

Melkveehouder Marijn van Aart van Edelweisz Dairy in Rutten bouwt aan een nieuwe stal met emissiearme vloer. Tijdens een rondleiding vertelde hij hoe hij met behulp van sleufsilo’s en een kuilhapper met dichte bodem de emissie van onder andere perssappen verlaagt. ‘Wat schoon is, moet schoon blijven’, vindt hij.

Bollenteler en akkerbouwer Jeroen Schutte heeft op zijn bedrijf in Nagele een uitgebreid pakket aan bodem- en watermaatregelen. Toen een subsidie beschikbaar kwam, heeft hij een waterzuiveringsinstallatie aangelegd. Daardoor heeft hij nagenoeg geen emissie op het erf.

Tijdens het bezoek aan het bedrijf van Jeroen werd het muurschildje van DAW en ABW overhandigd; het akkerbouw- en bollenbedrijf van Jeroen is daarmee officieel Demobedrijf geworden! Je kunt meer lezen over zijn bedrijf en andere demobedrijven op www.dawdemobedrijven.nl.

Harry Schreuder, akkerbouwer in Swifterbant, kreeg met zijn deelname aan de pilot Vuursteentocht meer inzicht in de kwaliteit van het water. Door een stuw en met bodemsensoren kan hij de vochttoestand in zijn bodem nu beter controleren. De positieve effecten zagen we bij het graven op zijn perceel.

Kijk voor meer informatie over de DAW Waterkaravaan op de website van DAW.

>>Polderen in de polder: de DAW Waterkaravaan on...

Heeft u een vraag?

neem contact op