info@bodemenwaterflevoland.nl

Praktijkmiddag spuittechniek en regelgeving druk bezocht

21-05-2019

Praktijkmiddag spuittechniek en regelgeving druk bezocht

Akkerbouwers en bollentelers die gewasbeschermingsmiddelen toepassen, hebben veel vragen over veranderde regels ter beperking van drift en wat dit betekent voor hun bedrijf.  Actieplan Bodem & Water organiseerde daarom 20 mei een druk bezochte praktijkmiddag.

In de schuur van Harry’s Farm in Swifterbant verwelkomde Arnold Michielsen van LTO Noord een kleine 100 geïnteresseerden. Bert van den Bosch van Waterschap Zuiderzeeland gaf een heldere uitleg over de nieuwe regels. 2019 is nog een overgangsjaar, maar vanaf 1 januari 2020 moeten alle veldspuiten voorzien zijn van een drukregistratie systeem. In bepaalde gevallen is een druklogger echter niet nodig. Bijvoorbeeld bij gebruik van spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk vanaf 3 bar of een veldspuit met een aanvullende driftreducerende voorziening, zo legde Niels Eriks van De Nieuwstad uit. Een andere optie is het verdubbelen van de teeltvrije zone. Anna Zwijnenburg van het Flevoland Agrarisch Collectief vertelde over de mogelijkheden om de verbrede teeltvrije zone als akkerrand in te lichten.

In de tarwe

Met koffie en een gevulde koek in de hand liepen de deelnemers over het kavelpad van Harry’s Farm langs een prachtige bloeiende akkerrand naar de tarwe. Onderwijl werd er volop met elkaar van gedachten gewisseld over de verschillende opties. In de tarwe werd een spuitdemonstratie gegeven van twee spuitmachines met driftreducerende technieken: de Wingsprayer en de Hardi Twin Force luchtondersteuning.

presentatie-klein akkerrand-klein demo-klein

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over spuittechniek en regelgeving dan kunt u contact opnemen met de Agrohelpdesk van Waterschap Zuiderzeeland: agrohelpdesk@zuiderzeeland.nl of 0320-274911.

>>Praktijkmiddag spuittechniek en regelgeving dru...

Heeft u een vraag?

neem contact op