info@bodemenwaterflevoland.nl

Pootaardappelvelddag: "Laten zien wat wel en niet werkt"

15-07-2021

Pootaardappelvelddag: "Laten zien wat wel en niet werkt"

Elk kwartier vertrok er een groep vanaf het erf richting de aardappelvelden aan de Beverweg in Swifterbant. In die velden bekeken in totaal ongeveer 100 belangstellenden de proeven die Delphy daar samen met haar partners uitvoert. Van de bestrijding van het luis-virus, tot het gebruik van driptape om het knolaantal hoog te houden, tot het remmen van afspoeling door haver tussen de aardappels te zaaien. “Het is belangrijk om te ontdekken wat wel en niet werkt en dat dan ook te laten zien aan ondernemers,” zegt Johan Wander, senior projectmanager bij Delphy, over het doel van de pootaardappelvelddag.

Johan kijkt tevreden terug op de pootaardappelvelddag die op donderdag 8 juli gehouden werd. “De weersomstandigheden waren fantastisch en meer bezoekers konden we niet hebben. We hebben ze in kleine groepjes rondgeleid. Doordat ze van te voren konden intekenen op een tijd hadden we een hele mooie spreiding over de dag,” blikt Johan terug. “Het is nu het derde jaar dat we proeven doen aan de Beverweg. Onze proeven zijn meerjarig en hebben steeds dezelfde opzet. Zo zien we wat de jaareffecten zijn en sluiten we toeval uit.”

Afspoelingsproef springt in het oog

Er waren een tiental proeven waar bezoekers meer informatie over kregen. Maar de afspoelingsproef die Delphy daar in samenwerking met CLM voor het ABW heeft ingericht, springt misschien wel het meeste in het oog. "Letterlijk," zegt Johan. “Er zijn geulen en sleuven gegraven, je ziet er emmers, planken en buizen en bovendien staat er op sommige plaatsen haver tussen de aardappels.” Het doel van de proef is minder afspoeling van water en dus nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot. Daarbij worden verschillende maatregelen uitgeprobeerd om afspoeling te beperken, zoals haver zaaien of toepassing van extra compost tussen de rijen, of een extra werkgang met woelpoten.

Niek Vedelaar (Delphy) vertelt bezoekers over de afspoelingsproefFoto: Niek Vedelaar (Delphy) vertelt bezoekers over de afspoelingsproef.

“We hopen dat we op een systeem uitkomen dat voor de praktijk ook echt werkt,” zegt Johan. De haver lijkt daarin veelbelovend. “We zien aan de hoeveelheid water in de emmers dat haver tussen de aardappels remmend werkt op de stroming van het water.” Deze proef draait dit jaar voor het eerst. In het najaar zullen de eerste echte conclusies volgen. Een kanttekening wil Johan daar wel bij plaatsen: “Als er écht veel water valt gaat het toch naar de sloot, je moet het water uiteindelijk wel kwijt.”

Volgend jaar

De pootaardappelteelt is een kennisintensieve teelt met mooie, nieuwe ontwikkelingen. Volgend jaar hoopt Johan weer zoveel bezoekers te mogen verwelkomen om de dan nieuwe inzichten te kunnen delen. “We draaien hier mee in het teeltplan dus volgend jaar zitten we op de huiskavel,” zegt hij met een knipoog naar de flinke wandeling die er deze editie nodig was naar de proeven helemaal achter op de akker.

Standhouders op het erf Uitleg in het veld Tenten bij de aardappels Uitleg in het veld Haver tussen de aardappels Niek Vedelaar bij de afspoelingsproef Uitleg over de afspoelingsproef

>>Pootaardappelvelddag: "Laten zien wat wel en ni...

Heeft u een vraag?

neem contact op