info@bodemenwaterflevoland.nl

Podcast en videoreeks over bodembeheer

15-06-2024

Podcast en videoreeks over bodembeheer

De kwetsbaarheid van de bodem wordt groter. Wat zegt die bodem eigenlijk; wat geef ik en wat krijg ik terug? In ‘Bodem in beeld’, een reeks video’s en podcasts, wordt antwoord gezocht op deze vraag en de beschikbare kennis over duurzaam bodembeheer gedeeld. Het DAW sprak met akkerbouwer Gert-Jan van Dongen uit Zeewolde.

De video’s gaan in op verschillende thema’s rondom bodembeheer, zoals bodemstructuur, bodembiodiversiteit en waterhuishouding. Boeren en telers uit verschillende regio’s vertellen vanuit hun eigen ervaringen welke keuzes zij maken, hoe zij dat aanpakken en wat ze van deze aanpak terugzien. Tegen welke uitdagingen lopen de boeren aan en hoe gaan zij hiermee om?

Gert-Jan van Dongen is akkerbouwer op 54 ha zware klei in Zeewolde. Gert-Jan ziet de kwetsbaarheid voor verdichting en voorbereiden op klimaatverandering als de belangrijkste uitdagingen voor zijn bodem. In deze video vertelt Gert-Jan hoe hij met organische stofbeheer en bouwplan probeert in te spelen op deze uitdagingen.

Bekijk de video

Korte video’s, verdiepende podcasts

Nog meer te weten komen over hoe Gert-Jan werkt aan zijn bodem? Beluister nu de podcast ‘Bodempodcast #’21: optimaliseren van meststromen, rentmeesterschap en investeren in de bodem' met Gert-Jan van Dongen en bodemadviseur Anna Zwijnenburg op Spotify.

Bodem in Beeld

Deze video is onderdeel van de video- en podcastreeks ‘Bodem in Beeld’. Diverse boeren en telers door heel Nederland vertellen hierin op welke manier zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen in hun bodem. De reeks is een initiatief van Van Tafel Naar Kavel, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, BoerenNatuur en Boerenverstand en wordt gefinancierd door het ministerie van LNV. Meer video’s bekijk je hier.

>>Podcast en videoreeks over bodembeheer

Heeft u een vraag?

neem contact op