info@bodemenwaterflevoland.nl

Kennisdag: Ruim 220 agrariërs en experts met elkaar in gesprek (video)

05-02-2020

Kennisdag: Ruim 220 agrariërs en experts met elkaar in gesprek (video)

Op maandag 3 februari 2020 was de Meerpaal in Dronten voor de derde keer het podium voor de Kennisdag Bodem & Water. “Na het succes van de afgelopen jaren, stond het vast dat het evenement herhaald moest worden. De Flevolandse agrariërs ontmoeten elkaar graag om kennis te delen en van elkaar te leren. Vooral de praktijk, gekoppeld aan de actualiteit spreekt aan,” zegt  Wim Dijkman, programmamanager van het Actieplan Bodem en Water.” Dat er animo voor was, bleek al gauw: ruim 220 agrariërs en geïnteresseerden kwamen naar Dronten. De aanwezigen werden ondergedompeld in de wereld onder de grond. Prof. dr. Liesje Mommer van Wageningen University & Research lichtte in haar lezing het belang van bodemleven toe.

Verder stond de dag zoals gebruikelijk in het teken van duurzaam bodem- en waterbeheer. Verpakt in 10 workshops als ‘wat doen wij tegen erfemissie‘, ‘bodemleven is cruciaal’ en ‘effectieve gewasbescherming en voldoen aan regelgeving spuittechniek’ werden praktische voorbeelden besproken en nuttige adviezen gedeeld. Op het Inspiratieplein werden daarnaast verschillende Flevolandse initiatieven en projecten gepresenteerd.

“Deze formule, waarbij de aanwezigen hun eigen programma samenstellen door twee workshops naar keuze te bezoeken, werkt.” – Sanne van Ommen (organisator)

Van elkaar leren

Wim Dijkman trapte de derde editie van de Kennisdag af en gaf het woord aan Arnold Michielsen van LTO Noord. Die vervolgens stil stond bij de moeilijke oogst het afgelopen jaar en de verbinding legde met de rol van het bodemleven bij het herstel.  Arnold: “Zo’n dag als deze is belangrijk om meer kennis te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van gewassen, daar weten we eigenlijk nog te weinig van. Als ondernemer willen we graag sturen. En dat kan, als we meer weten van wat er onder de grond  gebeurt, kunnen we ook beter sturen. Vandaar deze dag.”

Yvonne Gooijer, zelf betrokken bij een workshop: “Je merkt dat de opzet, om concrete praktijkvoorbeelden aangevuld met theorie te delen, aanspreekt.

Foto's: Fotostudio Wierd

Lezing: bodemleven door Liesje Mommer

Presentatie: wat wij doen tegen Erfemissie

Presentatie: perceelemissie in de hand

Presentatie: effectieve gewasbescherming en voldoen aan regelgeving Spuittechniek

Presentatie: hoe helpt het bodemleven ons?

Presentatie: bewust behoud bodemstructuur in de bietenteelt

Presentatie: groene mest

Presentatie: bodemleven is cruciaal!

Presentatie: bodemleven

Presentatie: hoe pas je strokenteelt in de praktijk toe?

Presentatie: wat betekent het nieuwe GLB voor mijn bedrijf?

 

>>Kennisdag: Ruim 220 agrariërs en experts met el...

Heeft u een vraag?

neem contact op