Een goed (kuil)gesprek
16-06-2016
De boerderij van Meindert Eissens aan de Lisdoddeweg in Lelystad was donderdag 16 juni het toneel van het project ‘Zicht op de bodemstructuur’. In dit project nemen Flevolandse buur(t)mannen sámen de bodemkwaliteit onder de loep. ‘Op deze akkers is het goed voor elkaar,’ was de conclusie van boeren, experts en bestuurders na een middag profielkuilen graven.
Het project is onderdeel van het actieplan Bodem & Water. LTO Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de Provincie Flevoland werken hierin op een bijzondere manier samen aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw. Een goede bodem is daarbij onmisbaar en een belangrijke vraag is hoe de bodem in goede conditie blijft voor de toekomst. Om hier kennis over op te doen kunnen boeren in heel Flevoland binnenkort meedoen met dit project. Door samen een kijkje te nemen, leren boeren niet alleen van de bodem maar ook van elkaar.
Veldexcursie bodemonderzoek Flevoland - Spherical Image - RICOH THETA
Ervaring delen
Enkele Flevolandse boeren hebben al ervaren hoe dat werkt en deelden hun ervaring met anderen tijdens een veldexcursie. Terwijl de ervaringsdeskundigen en bodemexperts de techniek van het graven van een profielkuil uit de doeken deden, vonden de eerste discussies al plaats. En dát is ook precies de kracht van het samenwerken met een buurman. Is er genoeg bodemleven? Valt de kluit snel uit elkaar? En hoe scherp zijn de hoeken dan? Allemaal vragen die informatie over de kwaliteit van de bodem opleveren. En allemaal vragen die beter beantwoord kunnen worden als er meer mensen meekijken.
Meedoen
Boeren die meedoen aan het vervolg van ‘Zicht op de bodemstructuur’, gaan in groepen en onder begeleiding van bodemexperts aan de slag. Er worden profielkuilen gegraven en vervolgens kunnen de agrariërs de bodem in al zijn facetten beoordelen; van de structuur, bodem-opbouw en storende lagen, tot aan de verdichting, organische stof, bodemleven en de ontwatering.
Veldexcursie bodemonderzoek Flevoland - Spherical Image - RICOH THETA