info@bodemenwaterflevoland.nl

Bodemdruk van trekker live in beeld

21-06-2019

Bodemdruk van trekker live in beeld

Terwijl verschillende trekkers over de akker reden, zagen zo’n 75 belangstellenden live welke druk op de bodem deze veroorzaakten. Brede banden, smalle banden, lichte trekkers, vaste rijpaden…  Welke keuze een agrariër ook maakt voor de bewerking van zijn akker; het heeft effect op de bodem. Welk effect precies? Dat was donderdag 20 juni te zien tijdens de demonstratie ‘Bodemdruk’ op de BioVelddag 2019.

De trekkers verschilden in gewicht, bandenuitrusting en bandenspanning. Naast standaard trekkerbanden waren er zogenoemde very flexible (VF) en ultra flexible (UF) banden onder de trekkers gemonteerd. Ook was er een trekker op rupsbanden. Op twee grote beeldschermen was goed te zien welke bodemdruk ontstond op respectievelijk 20, 40 en 60 cm diepte. De organisatie was in handen van (een samenwerkingsverband bestaande uit) Aeres Hogeschool, provincie Flevoland, Delphy en Van Tafel naar Kavel.

Conclusies

Uit het publiek waren positieve geluiden te horen: ‘Dit type meting benadert de werkelijkheid veel beter dan vroegere methoden,’ aldus een akkerbouwer op de voorste rij. Voor harde conclusies waren de uitkomsten van deze demonstratie nog niet geschikt. Kees Westerdijk van Aeres Hogeschool, die de metingen van commentaar voorzag: ‘De opzet van dit systeem is prima maar we moeten er ook voor zorgen dat metingen goed vergelijkbaar zijn.’

Technisch hoogstandje

De BioVelddag stond in het teken van toekomst en techniek. Een uitgelezen kans om een ingenieus Zwitsers systeem, waarmee bodemdruk kan worden gemeten zonder noemenswaardige verstoring van de bodem, in te zetten. Aeres Hogeschool heeft het systeem, in afstemming met de provincie Flevoland, aangeschaft voor onderwijs- en demonstratiedoeleinden. De BioVelddag had de primeur van de eerste demonstratie waarbij ook de werking van het nieuwe systeem uitgeprobeerd werd.

Grip op de bodem

De demonstratie werd georganiseerd vanuit het project ‘Grip op de Bodem’ van het Actieplan Bodem en Water, waarin de provincie, Aeres en andere gebiedspartners vaker demonstraties gaan organiseren met dit meetsysteem. In de breedte, maar ook gericht op een specifiek thema, bewerking of doelgroep.

 

P1110551-klein P1110527-klein P1110540-klein P1110541-klein P1110548-klein P1110556-klein

>>Bodemdruk van trekker live in beeld

Heeft u een vraag?

neem contact op